Gepost door: Michaël Laurent | 21 juli 2011

Hoge dosis aspirine interfereert mogelijk met ticagrelor

Mahaffey KW et al. Ticagrelor Compared With Clopidogrel by Geographic Region in the Platelet Inhibition and Patient Outcomes (PLATO) Trial. Circulation. Online gepubliceerd 27 juni 2011.

Ticagrelor (Brilianta®) is in Europa goedgekeurd als alternatief voor clopidogrel bij acute coronaire syndromen, doch de goedkeuring door de Amerikaanse FDA liet op zich wachten omdat in een subgroepanalyse van de pivotale PLATO trial er een significante interactie was afhankelijk van de geografische regio, waarbij het middel niet significant voordelig was ten opzichte van clopidogrel in de Noord-Amerikaanse studiecentra.

Om te onderzoeken wat precies de oorzaak was van het verschil in effect tussen Noord-Amerikaanse en andere centra, werden 37 verschillende factoren uit deze studie meer diepgaand onderzocht door 2 onafhankelijke groepen statistici.

In de V.S. kreeg 53.6% van de patiënten een dosis aspirine >300 mg, terwijl dit in de rest van de centra maar 1.7% was. Het geneesmiddel was overal ter wereld significant effectiever wanneer de patiënten een lage dosis aspirine kregen, maar niet bij Amerikaanse patiënten onder de hogere dosissen.

Een deel van de verklaring zou echter ook gewoon met toeval te maken kunnen hebben, aangezien de kans op een vals-insignificant resultaat in 1 van de 4 vooraf gespecifieerde geografische gebieden 32% bedroeg.

BESLUIT:

De FDA heeft gisteren op basis van deze bijkomende gegevens ticagrelor goedgekeurd, met een bijkomende waarschuwing dat het niet gecombineerd mag worden met dosissen aspirine hoger dan 100 mg. Het is voor mij een verrassing dat in de V.S. nog hogere dosissen aspirine gebruikt worden, aangezien deze niet meer cardioprotectief zijn maar wel meer bloedingsrisico met zich meebrengen.

Toch denk ik dat deze resultaten het enthousiasme voor ticagrelor zullen temperen (tegenover concurrent Efient®, prasugrel), aangezien het een post-hoc verklaring betreft voor een insignificant resultaat in een vooraf bepaalde subgroep; strikt genomen zou een bijkomende studie in de V.S. meer definitief uitsluitsel kunnen geven.

Verwante artikels:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: