Gepost door: Michaël Laurent | 24 juli 2011

Risico op narcolepsie met Pandemrix bij kinderen en adolescenten

Het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft zijn onderzoek naar een associatie tussen Pandemrix en narcolepsie afgesloten, en besluit dat er bij kinderen en adolescenten -maar niet bij volwassenen- een licht verhoogd risico bestaat.

Het EMA adviseert echter wel dat Pandemrix gebruikt kan blijven bij personen <20 jaar wanneer het seizoenaal griepvaccin onbeschikbaar is en vaccinatie tegen de H1N1-2009variant nodig, bij kinderen en adolescenten met een verhoogd risico op complicaties van influenza.

Epidemiologisch onderzoek in Zweden, Finland en Frankrijk suggereerde een verhoogd risico op narcolepsie met Pandemrix, een vaccin van de firma GlaxoSmithKline. Ondertussen bevatte de seizoenaal griepvaccins een component tegen de H1N1-2009 en is in principe geen aparte vaccinatie hiertegen meer vereist.

Het risico op narcolepsie zou 6-13 keer hoger zijn dan normaal, doch daarmee zou het absoluut risico nog altijd zeer klein zijn (3-7 gevallen van narcolepsie per 100 000 gevaccineerde personen).

EMA beveelt bijkomend onderzoek aan. De firma zal o.a. een retrospectieve studie in Canada uitvoeren om het verband met narcolepsie verder te onderzoeken.

In het seizoen 2009-2010 kregen in Finland 60 kinderen en adolescenten narcolepsie, waarvan er 52 waren gevaccineerd met Pandemrix. In augustus 2010 werd het vaccin na bekendmaking van deze resultaten al preventief geschorst in Finland. Wereldwijd zijn er meer dan 30 miljoen dosissen toegediend. In februari 2011 waren er 162 gevallen van narcolepsie gemeld aan GSK, waarvan 70% uit Zweden en Finland.

Mogelijk spelen andere omgevingsfactoren een bijkomende rol in de epidemie van narcolepsie in deze Scandinavische landen.

In een verwante internationale studie (BMJ 2011) werd recent aangetoond dat er na correctie voor andere factoren zoals een viraal syndroom en gewone seizoenale vaccinatie, geen associatie was tussen H1N1(2009) en Guillain-Barré syndroom. Deze studie toont ook het belang aan van correctie voor multipele omgevingsfactoren.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: