Gepost door: Michaël Laurent | 28 juli 2011

Desensitisatie en HLA-incompatibele niertransplantatie verbetert overleving

Montgomery RA et al. Desensitization in HLA-Incompatible Kidney Recipients and Survival. N Engl J Med. Online gepubliceerd 28 juli 2011.

Niertransplantatie biedt voor geselecteerde chronische nierinsufficiëntie patiënten een betere prognose, zowel qua levensduur als qua levenskwaliteit en zelfs een besparing voor de gezondheidszorg in vergelijking met dialyse. Toch zijn er minder organen dan kandidaten, en is er een hoge mortaliteit op de transplantwachtlijst.

Onderzoekers van de John Hopkins universiteit in Baltimore gebruikten een innovatief protocol van plasmaferese en toediening van immunoglobulines om HLA-antistoffen van transplantkandidaten te depleteren, en HLA-incompatibele nieren van levende donoren te transplanteren 211 patiënten.

In vergelijking met 2 vergelijkbare controlegroepen die dialyse ondergingen of op de wachtlijst stonden, hadden de getransplanteerden een duidelijk significant betere overleving (80%, tegenover 30-50% in de 2 controlegroepen).

Beperking van deze studie is dat het een monocentrische, niet-gerandomizeerde studie betrof.

BESLUIT:

Transplantkandidaten hadden dankzij deze nieuwe methode een betere overleving dan hun collega’s die stonden te wachten op de transplantlijst en werden gedialyseerd. Als deze resultaten kunnen worden gerepliceerd in andere centra, kan dit een nieuw paradigma worden om het tekort in aanbod in de transplantatiegeneeskunde aan te pakken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: