Gepost door: Michaël Laurent | 28 juli 2011

Zoutrestrictie efficiënter dan toevoegen ARB aan ACE-inhibitor

Slagman MCJ et al. Moderate dietary sodium restriction added to angiotensin converting enzyme inhibition compared with dual blockade in lowering proteinuria and blood pressure: randomised controlled trial. BMJ 2011; 343:d4366.

In deze multicentrische, gerandomizeerde cross-over studie ondergingen 52 patiënten met diabetische nefropathie onder behandeling met een maximale dosis ACE-inhibitor (lisinopril 40 (!) mg) gedurende zes weken een hoge dosis angiotensine-receptorblocker (valsartan 320 mg/dag) of placebo, telkens met of zonder zoutarm dieet.

De proteïnurie en hypertensie daalden méér met zoutrestrictie dan door het toevoegen van een ARB. Sterker nog, het toevoegen van de ARB had geen significant bijkomend voordeel bovenop de zoutrestrictie alleen, zowel qua bloeddruk als qua proteïnurie.

BESLUIT:

Hoewel deze kleine studie weinig zegt over harde eindpunten, ondersteunen ze eerdere resultaten die suggereren dat het toevoegen van een ARB aan een ACE-inhibitor niet systematisch aan te bevelen valt. Het nastreven van een goede zoutrestrictie is veel effectiever, zelfs in die mate dat een ARB weinig bijkomende voordelen biedt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: