Gepost door: Michaël Laurent | 6 augustus 2011

Patiënten met beroerte verliezen tijd door huisarts te bellen i.p.v. ambulance

Mosley I et al. Family Physician Decisions following Stroke Symptom Onset and Delay Times to Ambulance Call. BMC Family Practice 2011, 12: 82.

In deze observationele studie uit Melbourne, Australië werden in 2004 prospectief 198 patiënten met een beroerte geïncludeerd die via ambulance werden vervoerd naar 3 ziekenhuizen.

In slechts 32% van de gevallen werd door de patiënt of zijn omgeving direct een ambulance gebeld. Enkel bij patiënten met een ernstig gedaalde Glasgow Coma Schaal of een voorgeschiedenis van beroerte of TIA gebeurde dit significant vaker.

In 22% van de gevallen werd de huisarts als eerste opgebeld. In deze gevallen was er een significant groter interval tussen het ontstaan van de klachten en het opbellen van de ambulance (mediaan 143 minuten) in vergelijking met wanneer de ambulance als eerste werd opgebeld (mediaan interval vanaf klachten, 44 minuten; P = 0.0018).

Van de opgebelde huisartsen besloot 36% de patiënt eerst te onderzoeken, terwijl 45% adviseerde onmiddellijk de ambulance te bellen. De eerste strategie zorgde opnieuw voor aanzienlijk tijdsverlies (mediaan 412 minuten, tegenover 92 minuten voor de tweede strategie).

BESLUIT:

Patiënten met een beroerte die hun huisarts opbellen doen dit met een mediane vertraging van reeds 143 minuten; ondertussen is er hersenschade opgetreden en tikt de tijd voor trombolyse als behandelingsoptie snel weg. Wanneer de huisarts besluit de patiënt eerst nog te onderzoeken, betekent dit voor de meerderheid van de patiënten dat trombolyse definitief is uitgesloten. Spring dus niet zélf in uw auto als u als huisarts een telefoon krijgt van een patiënt die mogelijk een beroerte heeft; het enige correcte advies is dat zij onmiddellijk het noodnummer bellen, terwijl u de spoedgevallendienst telefonisch verwittigd zodat er onmiddellijk een CT scan en evt. trombolyse kan worden georganiseerd (cf. infra).

Verwante artikels:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: