Gepost door: Michaël Laurent | 15 augustus 2011

Iatrogene anemie door bloedtesten

Salisbury AC et al. Diagnostic Blood Loss From Phlebotomy and Hospital-Acquired Anemia During Acute Myocardial Infarction. Arch Intern Med. Published online August 8, 2011.

In deze studie werd in een prospectief aangelegde database van 17 676 patiënten met een myocardinfarct in 57 Amerikaanse ziekenhuizen het verband onderzocht tussen het bloedvolumeverlies door laboratoriumdiagnostiek en hospitaal-verworven anemie (Hb < 11 g/dL, een grens die in vorige studies bij patiënten met een myocardinfarct was geassocieerd met slechtere uitkomsten en mortaliteit, b.v. Am J Cardiol 2010).

Bij patiënten die anemisch werden tijdens hun hospitalisatie werd gemiddeld meer dan 2x zoveel bloed afgenomen (174 mL vs. 83.5 mL). Ter vergelijking, een zakje bloed bevat ongeveer 300 mL, en dit volume werd bij 12% van de patiënten afgenomen, vooral bij langdurige hospitalisaties. Er was ook een grote spreiding in afgenomen bloedvolumes: in sommige ziekenhuizen werden dubbel zoveel bloedtesten uitgevoerd. Voor elke 50 mL afgenomen bloed steeg het risico op anemie, na multivariaat-analyse, met 15%.

BESPREKING:

De auteurs van de studie wijzen er op dat dezelfde bloedonderzoeken bij kinderen kunnen worden uitgevoerd op veel kleinere bloedvolumes. In de praktijk staan artsen vaak niet stil bij de meerwaarde van herhaalde bloedonderzoeken, en wordt er te veel en te vaak bloed genomen (terwijl er b.v. nog stalen beschikbaar zijn voor bij-aanvragen). Vaak gaat het om “routine” bloednames om de zoveel dagen, of standaard sets waar onnodige testen inzitten.

De grote spreiding tussen verschillende ziekenhuizen toont aan dat er ruimte is om op organisatieniveau verbeteringen te implementeren, b.v. door een “totaal afgenomen bloedvolume” in het elektronisch medisch dossier weer te geven.

Gezien de inspanningen die worden geleverd bij patiënten met een myocardinfarct om het bloedverlies te minimaliseren (b.v. periprocedurale aanpassingen zoals radialiscatheterisatie of gebruik van bivalirudine, aanpassing van medicatie aan de nierfunctie etc.), lijkt er meer aandacht nodig te zijn voor iatrogeen bloedverlies als een ‘hazard of hospitalisation’.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: