Gepost door: Michaël Laurent | 15 augustus 2011

Nut van antidepressiva voor depressie bij dementie?

Banerjee S et al. Sertraline or mirtazapine for depression in dementia (HTA-SADD): a randomised, multicentre, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet. Online gepubliceerd 18 juli 2011.

Achtergrond

Er zijn slechts kleine studies over het nut van antidepressiva bij mensen met vermoedelijke Alzheimer dementie, en een recente meta-analyse (J Am Geriatr Soc 2011) toonde een grote heterogeniteit tussen deze studies, en geen duidelijk significant voordeel. Bovendien zijn er slechts 2 studies met minder dan 300 personen over het nut van SSRI’s -de andere studies gebruikten tricyclische antidepressiva, die in een oudere populatie minder gebruikt worden. De grootste van deze 2 studies (DIADS-2, met sertraline) was negatief, maar sinds de eerste studie (DIADS, met slechts 44 patiënten) is sertraline een populair antidepressivum bij dementie.

Methode

In deze dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie van het Britse instituut voor evaluatie van gezondheidsinterventies, werden oudere patiënten (n=326, mediane leeftijd 80 jaar) uit 9 Engelse gerontopsychiatrische klinieken met vermoedelijke of mogelijke Alzheimer dementie in een 1:1:1 verhouding gerandomizeerd tussen sertraline, mirtazapine of placebo. Suïcidale patiënten werden geëxcludeerd, doch dit komt zelden voor (slechts 3 exclusies hiervoor).

Resultaten

Alle groepen verbeterden na 13 weken op de “Cornell scale for depression in dementia” (CSDD, een gevalideerde depressieschaal voor personen met dementie), en de depressiescores blijven stabiel na 39 weken, zonder significant verschil met placebo. Er waren wel significant meer neveneffecten (41-43%, tegenover 26% met placebo).

Beperking van de studie was dat er oorspronkelijk was voorzien om 507 patiënten te includeren, doch het blijft de grootste studie over dit onderwerp totnogtoe.

BESLUIT:

Deze studie is groter dan de vorige relevante studies samen, en toont geen voordeel van antidepressiva. Het nut van antidepressiva bij depressieve ouderen met dementie is dus onbewezen. Mogelijk is de neurobiologie van depressie bij dementie verschillend van klassieke majeure depressie, vandaar het verschil in respons op antidepressiva. De onderzoekers stellen voor om deze medicatie restrictief te gebruiken, b.v. enkel bij zware of persisterende depressieve klachten, en om meer gebruik te maken van psychosociale interventies en ondersteuning.


Responses

  1. Voor depressie zou weliswaar het nut van antidepressiva bij dementie niet zo duidelijk zijn. Bij gedragsproblemen zie ik vaak wél goed resultaat, beter dan bij gebruik van antipsychotica of memantine. Daarnaast zijn de bijwerkingen ook vaak beperkt.

  2. Really informative article post.Thanks Again. Awesome. addfedaecaed

  3. Wonderful site. Plenty of useful info here. I’m sending it to a few pals ans additionally sharing in delicious. And naturally, thank you to your sweat! cfcffgacdgke


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: