Gepost door: Michaël Laurent | 17 september 2011

Dyspnoe bij mechanisch geventileerde patiënten

Schmidt M et al. Dyspnea in mechanically ventilated critically ill patients. Crit Care Med. 2011 Sep;39(9):2059-2065.

In deze prospectieve observationele studie werden bij 96 mechanisch geventileerde patiënten in 2 Franse universitaire medisch intensieve zorgenafdelingen ja-neen vragen gesteld omtrent dyspnoe.

Bijna de helft (47%) van de patiënten ervaarde dyspnoe met een mediane score op een visueel analoge schaal (VAS) van 5/10 (interkwartiel range 4-7). Dit kon niet voorspeld worden op basis van de onderliggende pathologie, het klinisch onderzoek of de bloedgassen. Er was wel een correlatie met angst, pijn en tachycardie, en het kwam vaker voor bij assist-controle ventilatie.

Bij 35% van de patiënten met dyspnoe beterde de klachten na het aanpassen van de ventilatorinstellingen, met een dramatische mediane -4.6 cm op de VAS. Bij patiënten op assist-controle ventilatie gaf vooral een groter teugvolume en een grotere inspiratoire flow een verbetering, maar in andere gevallen gaf ook een vergroting van de pressure support aanleiding tot verbetering. Indien de dyspnoe niet verbeterde na aanpassing van de ventilator, hadden de patiënten minder kans om binnen de 3 dagen geëxtubeerd te worden (17 vs 40%, P=0.034).

BESPREKING EN BESLUIT:

Mechanische ventilatie is bedoeld om respiratoir falen op te vangen, maar patiënten kunnen soms door de mechanische ventilatie zélf dyspnoe ervaren. Mogelijke verklaringen zijn complicaties (ventilator-geassocieerde pneumonie, pneumothorax etc.), problemen met de ventilatorinstellingen en patiënt-ventilator dyssynchronie, weaningstrategieën, of door de angst van het geïntubeerd zijn.

Intensivisten zouden zich dan ook moeten bewust zijn van de ventilatorinstellingen die potentieel het ongemak van dyspnoeïsche patiënten kunnen verbeteren  (vnl. inspiratoire flow >60 L/min en vermijden van assist-controle ventilatie, en voldoende hoge teugvolumes en pressure support bij andere beademingsmodi). Bij iedere mechanisch geventileerde patiënt op intensieve zorgen die voldoende bewust is en die ja-neen vragen kan beantwoorden, dient dan ook de anamnese naar dyspnoe niet vergeten te worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: