Over deze site…

<<Terug naar de hoofdpagina

Deze blog werd gelanceerd in mei 2009 met als doel belangrijke nieuwe medisch-wetenschappelijke evidentie met belang voor de klinische praktijk onder de aandacht te brengen van praktiserende artsen en studenten.

We publiceren artikels onder verschillende vormen:

 • Studies en Meta-analyses: Resultaten van nieuwe studies en meta-analyses die een invloed kunnen hebben op de klinische praktijk
 • Overzichten: zgn. reviews over een bepaald onderwerp of een groep van studies, of een zoektocht naar een evidence based antwoord op een klinische vraag. Kan ook een korte samenvatting zijn van een gepubliceerde review, of richtlijnen gepubliceerd door wetenschappelijke verenigingen.
 • Nieuws: feiten of mediaberichten die een interessante casus belichten of waar patiënten mogelijk vragen over zouden kunnen stellen (altijd interessanter dan een praatje over het weer en misschien eens iets luchtig tussen al die ernst…)
 • Richtlijnen: nieuwe praktijkaanbevelingen gepubliceerd door verscheidene instanties.
 • Waarschuwingen: nieuwe complicaties of neveneffecten van b.v.b. medicijnen of producten bericht door de FDA of andere instanties.
 • Casussen: aan de hand van een casus wordt interactief een bepaald topic besproken, ofwel wordt een interessante casus uit de literatuur belicht.
 • Nieuwe aandoeningen: nieuwe of nog niet zo bekende aandoeningen.
 • Technieken: beschrijft een technische procedure.
 • Humor: af en toe verschijnt er ook eens een humoristische noot…
 • En evt. nog andere categorieën, dat zal de toekomst uitwijzen… als het maar interessant is.

RATIONALE

Er bestaan volgens mij momenteel in het Nederlands te weinig initiatieven op het internet waarmee je gratis en eenvoudig op de hoogte kan blijven van nieuwe evoluties; een noodzakelijke voorwaarde voor evidence-based medicine. Hoeveel tijd hebt u om artikels uit medische tijdschriften te lezen? Of laat u uw keuzes bepalen door de artikels die naar het Tijdschrift voor Geneeskunde gestuurd worden? Niets mis met dat tijdschrift, maar het is niet steeds actueel, exhaustief of relevant voor de omnipracticus.

Zijn nieuwe ontwikkelingen dan zo belangrijk? We kunnen misschien beter de gewone dingen die we al geleerd hebben nog eens opfrissen? Volgens mij zijn beide dingen noodzakelijk, maar we mogen toch niet uit het oog verliezen dat het onze (morele en deontologische) plicht is ons op de hoogte te houden van de stand van de wetenschap!

Bestaande initiatieven zoals Tijdschrift voor Geneeskunde, Minerva of de Folia Pharmacotherapeutica (hoewel allen zeer interessant, nuttig en lovenswaardig) zijn traag en tijdrovend: het is voor de lezer moeilijk om meerdere bronnen tegelijk te volgen. Meer overkoepelende initiatieven bestaat al wel in het Engels (bvb. MyNCBI, eTOC’s, JournalWatch, Medscape Week in Review, Faculty of 1000 Medicine, ACP Journal Club, BMJ All you need to read in other journals, …) doch deze zijn ofwel duur, ofwel tijdrovend ofwel commercieel beïnvloed, bovenop de taalbarrière die in de praktijk toch nog moeilijk blijft. We willen de beste eigenschappen van al deze bronnen combineren. Een blog biedt het voordeel dat het veel sneller werkt en interactie toelaat.

We maken geen aanspraak op een foutloze inhoud, garanties voor kwaliteit, volledigheid of op enige reputatie: de idee is om neutraal (maar toch interessant) te schrijven, veel bronnen te vermelden en de lezer dan zelf te laten oordelen, en daarnaast onze posts voor zichzelf te laten spreken wat betreft hun kwaliteit en relevantie.

Niet alle bronnen die we vermelden zijn vrij beschikbaar; de meeste kan je wel van thuis uit raadplegen via initiatieven zoals een stuiterproxy (kort gezegd is dit een server waarmee je je verbindt en waarbij je dezelfde toegang krijgt als bvb. de biomedische bibliotheek: voor meer uitleg, zie o.a. deze LUDIT-page, laat iets weten als je hulp nodig hebt voor de instellingen).

We willen interactief werken en iedereen die geïnteresseerd is laten meewerken: heb je bvb. een vraag in de praktijk die anderen ook zou kunnen interesseren, stuur dan een bericht en we kunnen het misschien oppikken!

Deze blog richt zich in het bijzonder tot de huisartsen, die de moeilijkste taak hebben (op de hoogte blijven van het ganse spectrum van de geneeskunde) en misschien wel de minste middelen (bvb. vaak minder toegang tot elektronische bronnen in vergelijking met ziekenhuispersoneel). Een aanrader om te lezen hieromtrent is deze zeer toepasselijke studie:

Hannes K, Leys M, Vermeire E, Aertgeerts B, Buntinx F, Depoorter AM. Implementing evidence-based medicine in general practice: a focus group based study. BMC Fam Pract. 2005 Sep 9;6:37.

We hopen echter dat ook specialisten via deze weg op de hoogte kunnen blijven van wat er gebeurt in andere domeinen van de geneeskunde.

CO-AUTEURS GEZOCHT

Iedereen die mee wil bloggen is welkom, laat maar iets weten! Het doel is om op termijn een groot collectief te vormen zodat iedereen elkaar op de hoogte kan houden over de ontwikkelingen in verschillende domeinen. Ook als je ideeën hebt om dit anders aan te pakken of nieuwe dingen te proberen: we staan er voor open!

Als mede-auteur kan je ons helpen met volgende taken, van eenvoudig naar complex:

 • Feedback: reageer op de site of via e-mail op de artikels. Laat weten wat je goed vond en wat er beter kan. Welk soort artikels zou jij graag lezen?
 • Verbeteren van schrijffouten: één klik op de knop en je kan ons helpen door spellings- of grammaticafouten te verbeteren.
 • Doe iets nuttig met je stagewerk: iedereen maakt regelmatig een werkje of zoekt antwoorden in de literatuur. Vaak leest enkel de verbeteraar het werk en gaat het daarna verloren. Via onze site kan je iedereen er van laten genieten. Je kan het zelf publiceren of opsturen naar ons om het te laten herschrijven.
 • Zelf schrijven: je kan zelf over iets een artikel maken, zowel over nieuwsfeiten als over nieuwe studies of reviews. Je kan zelf ideeën aanbrengen, ofwel sturen we je regelmatig bronnen waarmee je aan de slag kan gaan.

OVER DE AUTEURS

Dr. Michaël Laurent en Dr. Jeroen Dekervel studeerden af als basisarts aan de KULeuven in 2009 en zijn momenteel internist in opleiding.

Responses

 1. Persoonlijk denk ik dat de meest interessante literatuur aansluit bij vragen rond alledaagse medische praktijkvoering waar we in de literatuur (EBM) persoonlijk zelf niet goed uitraken bvb.

  -Is het pneumococcenvaccin nu efficiënt en bij wie moeten we het toedienen.

  -Patiënten na cataractoperatie hebben nogal vaak posterior
  capsule opacification. Kan dit voorkomen worden en is dit afhankelijk van de soort chirurgie?

  -Iemand met de novo ontstane hoofdpijn en je wil een tumoraal proces uitsluiten .Welke beeldvorming is te verkiezen?…..

 2. Hoi Michael,

  Ik heb zopas uw site hier ontdekt en even doorgelezen… en ben eerlijk gezegd wel onder de inruk!

  Ik hoop dat deze site kan uitgroeien tot een interactief forum dat garant kan staan voor een vlotte uitwisseling van kennis!

  Bravo alvast met de opzet – een schitterend initiatief.

  Pascal

 3. Beste Michael,

  echt een tof initiatief!
  Hoedje af voor al het werk dat je hierin steekt!

  Christophe
  Een sinds kort trouwe site-bezoeker.

 4. Michaël en Jeroen,
  ook na even doorklikken op site van forumIG hier terecht gekomen en absoluut geen idee dat jullie hier mee bezig waren.
  Heel knap!
  Staat al bij mijn favorieten 🙂

  Ben benieuwd naar meer!!

 5. Beste redactie van deze site,

  Een prima initiatief en ik denk dat er zeker behoefte is aan een soort netwerk waarin we actuele publicaties in onze vakliteratuur kunnen bespreken. Misschien is het ook wel goed om er een groep van te maken op linkedin.

  Martin Beeres, huisarts


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: